Spring naar hoofd-inhoud

Onderstructuur voor gevelpanelen bij O'Sea in Oostende

Als toonaangevende speler op het gebied van bevestigingsmaterialen heeft Etanco een cruciale rol gespeeld in het O'Sea project in Oostende. We hebben niet alleen de studie voor de onderstructuur van de gevelpanelen uitgevoerd, maar hebben ook onze expertise ingezet om deze onderstructuur te ontwikkelen en te leveren aan het toonaangevende bouwbedrijf Allard et Fils. De vlotte samenwerking heeft ervoor gezorgd dat Allard et Fils moeiteloos hun gevelpanelen hebben kunnen installeren, waardoor O'Sea nu schittert aan de kust van Oostende."

Keramische gevelpanelen en een onderstructuur bestand tegen het kustklimaat

Kracht van samenwerking:

Het project omvat het gebruik van keramische gevelpanelen en vezelcementplaten, waarbij de onderstructuur een essentieel onderdeel vormt.
Met onze jarenlange ervaring en expertise heeft de studiedienst van Etanco Benelux de onderstructuur nauwkeurig uitgetekend, uitgewerkt en het materiaal geleverd voor het prachtige gebouwencomplex O'Sea in Oostende, dit in nauwe samenwerking met het bouwbedrijf Allard & Fils.

Efficiënte planning en uitvoering:

Het project had strakke deadlines en werd geconfronteerd met leveringsproblemen van materiaal door externe factoren. Desondanks hebben zij het project binnen de verwachte termijn afgerond. 

Uitdagingen overwonnen:

Het bouwen in een kustklimaat bracht diverse uitdagingen met zich mee, waaronder het garanderen van sterkte en weerstand tegen windbelasting. Beide partijen hebben nauwgezet gewerkt om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van de gevel voldoet aan de vereisten van het kustklimaat.

Het gebruik van keramische gevelpanelen en het creëren van een onderstructuur die bestand is tegen het veeleisende kustklimaat brengt verschillende uitdagingen met zich mee.
In dit klimaattype moeten verschillende factoren in overweging worden genomen:

  1. Weerstand tegen windbelasting
    In een kustgebied worden gebouwen vaak blootgesteld aan sterke winden en zoute zeelucht, wat de gevelbekleding en de onderstructuur enorm belast. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat zowel de keramische gevelpanelen als de ondersteunende constructie bestand zijn tegen deze windbelastingen om stabiliteit en duurzaamheid te waarborgen.
  2. Zoutcorrosie
    De aanwezigheid van zout in de lucht kan corrosie veroorzaken op metalen onderdelen van de onderstructuur, wat de sterkte en integriteit van de constructie in gevaar kan brengen. Speciale maatregelen moeten worden genomen om de onderstructuur te beschermen tegen zoutcorrosie, bijvoorbeeld door gebruik te maken van corrosiebestendige materialen.
  3. Thermische schommelingen:
    Kustgebieden ervaren vaak grote temperatuurschommelingen, vooral tussen dag en nacht. Deze temperatuurveranderingen kunnen leiden tot uitzetting en krimp van materialen, waardoor er spanningen ontstaan in de gevelbekleding en de onderstructuur. Het is essentieel om materialen te kiezen die goed bestand zijn tegen deze thermische schommelingen.
  4. Vochtbestendigheid:
    Het kustklimaat brengt vaak hoge luchtvochtigheid en regen met zich mee. Het is van groot belang dat de keramische gevelpanelen en de onderstructuur bestand zijn tegen vochtophoping, om schimmelvorming en structurele schade te voorkomen.
  5. Duurzaamheid:
    Gezien de uitdagende omstandigheden van het kustklimaat, is duurzaamheid een belangrijke factor. Het is van essentieel belang dat de gevelbekleding en de onderstructuur een lange levensduur hebben, met minimaal onderhoud.

Oplossingen en succes:

Ondanks deze uitdagingen heeft Etanco samen met de aannemer van het gebouw "O'Sea in Oostende" met succes een robuuste onderstructuur ontworpen die specifiek is afgestemd op het kustklimaat. Door nauwgezet samen te werken en gebruik te maken van hoogwaardige materialen en innovatieve technieken, hebben zij een duurzame en esthetische gevel gecreëerd die bestand is tegen de zware eisen van de omgeving. Het project is een toonbeeld geworden van hoe uitdagingen kunnen worden overwonnen met de juiste planning, expertise en samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Naar boven